Vanaf 85 euro gratis verzending in Nederland

Ruime keuze uit Assortiment

100% Vegan

9.6 gemiddelde beoordeling!

Gepubliceerd: april 12, 2023
Kan mijn hond vegan eten?

Auteur: Rick Scholtes
Rick is mede-eigenaar van de groothandel Veganpets en de webshop VegaVriend. Samen met Lisette Kreischer schreef hij het boek Dog.Eat.Plant, dat in december 2020 uit is gekomen. Het is dé wetenschappelijk onderbouwde gids om je hond veilig en liefdevol naar een plantaardig dieet te laten overschakelen.

Inhoudsopgave

Kan mijn hond vegan eten?

Is vegan hondenvoer gezond?

Hoe kan ik mijn hond vegan opvoeden

De lekkerste vegan hondensnacks

Kan mijn hond vegan eten?

Wanneer je vertelt dat je je honden vegan hondenvoer geeft, vragen mensen nog wel eens verbaasd “kan een hond veganistisch eten!?” 

Tegenwoordig hebben veel bekende merken naast het reguliere assortiment ook een vegetarische lijn. Daarnaast zijn er diverse onderzoeken die laten zien dat vegan hondenvoer een gezonde en ook lekkere keuze is.

PetTalk – Kunnen honden vegan eten?

Voordelen vegan hondenvoer

Vegan hondenvoer heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • Diervriendelijker
  • Beter voor het milieu
  • Gezonder
  • De ideale oplossing voor honden met allergieën

Honden die vleesvoeding krijgen, eten gedurende hun leven een grote hoeveelheid vlees. Hiervoor zijn veel dieren nodig uit de bio-industrie, die daar een leven leiden die we onze honden zeker niet zouden gunnen! Alle dieren die nodig zijn om vleesvoeding van te maken hebben een grote impact op het milieu.

In zowel voeding met vlees als vegan hondenvoeding zitten over het algemeen alle voedingsstoffen die een hond nodig heeft. In dat opzicht is er geen groot verschil tussen vegan voeding en voeding met vlees. 

Echter bevatten voedingen met vlees veel vaker schadelijke stoffen, zoals resten hormonen of antibiotica. Bovendien wordt het vlees dat gebruikt wordt voor diervoeding vermengd met andere – soms verontreinigde – producten die niet geschikt worden geacht voor menselijke consumptie, maar wel voor onze honden zoals huiden, hoeven of keukenafval. 

Beste vegan hondenvoer

Er zijn diverse soorten vegan hondenvoer, die allemaal de benodigde voedingsstoffen bevatten. Heb je een hond die last heeft van allergieën? Dan zal het ene voer wel geschikt zijn en het andere niet. Dat is afhankelijk van waar jouw hond gevoelig voor is. 

Daarnaast is het ook van belang wat je hond lekker vindt. De meeste honden hebben wel hun voorkeur en sommigen zijn zelfs heel kieskeurig. Met behulp van ons startpakket, waar een kleine hoeveelheid in zit van alle soorten brokken die we hebben, kun je er achter komen waar de voorkeur van jouw hond naar uitgaat. 

Is vegan hondenvoer gezond?

Er komen steeds meer onderzoeken naar vegan hondenvoer, waaruit telkens weer blijkt dat honden een gezond en lang leven kunnen leiden met een vegan dieet. Wil je je hond veganistisch voeren? Zorg dan dat je kiest voor compleet voer. Bij VegaVriend bevatten alle brokken en natvoer de essentiële voedingsstoffen die een hond nodig heeft. 

Welke voedingsstoffen zitten er in vegan voeding?

Vegan hondenbrokken bevatten alle voedingsstoffen die een hond nodig heeft om een lang en gelukkig leven te kunnen leiden. Het meeste hondenvoer (vegan en niet vegan) dat in Nederland te krijgen is voldoet aan de voedingsrichtlijnen van de FEDIAF. 

FEDIAF is de Europese brancheorganisatie die een richtlijn heeft opgesteld met hoeveelheden voedingsstoffen die hondenvoeding moeten bevatten. Op de website van de FEDIAF kun je deze guideline vinden.

Een vegan hond heeft dezelfde voedingsstoffen nodig als een hond die vleesvoeding krijgt. Het gaat uiteindelijk om de voedingsstoffen die in het hondenvoer zitten, niet om de ingrediënten.

Sommige voedingsstoffen worden toegevoegd omdat ze tijdens de bereiding verdwijnen en daarom achteraf weer toegevoegd moeten worden. Het toevoegen van voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen is voor vegan hondenvoeding hetzelfde als bij vleesvoeding. Het heeft misschien een andere samenstelling, zodat het optimaal is voor de vegan hond.

Hoe kan ik mijn hond vegan opvoeden?

Waarom vegan voeding?

Er zijn verschillenden redenen om vegan voer voor honden te overwegen:

  • Draagt bij aan een beter milieu
  • Zorgt voor minder dierenleed
  • Is gezond en lekker

Wanneer kun je beginnen met je hond veganistisch eten te geven? Het antwoord is eigenlijk in alle gevallen: dat kan op elk moment! Voor veel hondeneigenaren is het vaak toch een lastige stap. Hoe begin je aan de overstap van vleesvoeding naar vegan voeding? 

Stappenplan voor een goed begin

Het overstappen van vleesvoeding naar vegan voer voor honden is meestal veel minder moeilijk dan gedacht. Daarom is het in de meeste gevallen niet nodig om een lange introductie te doen. 

Wil je vanaf jongs af aan je hond vegan opvoeden of op latere leeftijd nog overstappen dan zijn er twee manieren om te zorgen dat het proces vlekkeloos verloopt. 

Optie 1Geleidelijk overschakelen naar vegan voer.
Vervang elke twee dagen de hoeveelheid oud voer door het vegan voer:

Overstappen nieuw hondenvoer | VegaVriend.nl

Gaat dit voor je hond nog te snel? Doe er dan langer over, bijvoorbeeld twee weken, en maak de stapjes minder groot. 

Optie 2Iets extra’s toevoegen aan het vegan voer.
Voeg aan het nieuwe vegan voer voedingsgist, margarine of plantaardige olie toe. Begin met het mengen van 1 theelepel voor elke kop plantaardig voer.

Verlaag vervolgens gedurende de volgende twee weken geleidelijk de hoeveelheid voedingsgist, margarine of plantaardige olie tot nul. Daarna zal het niet meer nodig zijn om iets extra’s aan het voer toe te voegen.

De lekkerste vegan hondensnacks

Natuurlijk wil je je hond ook zo nu en dan een vegan hondensnack geven. Als beloning om hem/haar iets aan te leren of gewoon omdat de hond het lekker vindt om ergens op te kluiven. 

Wat is een vegan hondensnack?

Vegan hondensnacks zijn er in allerlei vormen, smaken en maten. Je kunt denken aan vegan hondenkoekjes, maar ook aan vegan worst, vegan kauwstaafjes en zelfs vegan ijs! En natuurlijk bevatten al deze heerlijke snacks geen dierlijke ingrediënten. 

Top 5 vegan hondensnacks?

  1. De lekkerste snack en ideaal om honden dingen aan te leren is de Vegusto hondenworst. Ik heb deze worst als instructeur op de hondenschool altijd bij me. Zelfs de aller moeilijkste eters zijn er gek op. Sommige mensen noemen het daarom zelfs ‘toverworst’!
  2. Erg populair zijn ook de Beevy en Jerkey snacks van Vegdog. Deze half droge, zachte snacks waar rooksmaak aan is toegevoegd wordt door vrijwel iedere hond gewaardeerd.
  3. Voor de honden met allergieën of andere lichamelijke problemen zijn de snacks van Soopa zeer geschikt. Soopa heeft zelfs een chart gemaakt waarin af te lezen is welke snacks geschikt zijn voor honden met allergieën, slechte adem, overgewicht, diabetes, lever- en nieraandoeningen etc.
  4. Voor de echte kluivers is het lastig om een harde vegan snack te vinden. De hardste en grootste kluif is de Rice bone XL van Whimzee. Naast de XL variant is er ook nog een medium Rice bone.
  5. De beste hondensnacks maak je natuurlijk zelf! Op internet zijn diverse recepten te vinden voor de lekkerste vegan hondenkoekjes, bijvoorbeeld de Woof Hearts en Peppery Paws. In het boek Dog.Eat.Plant. staan ook drie recepten voor vegan hondensnacks.