Vanaf 85 euro gratis verzending in Nederland

Ruime keuze uit Assortiment

100% Vegan

9.6 gemiddelde beoordeling!

Gepubliceerd: januari 21, 2022
De 5 voordelen van Vegan Kattenvoer!

Wie de taak op zich heeft genomen voor een kat te zorgen, wil dat natuurlijk zo goed mogelijk doen.  Je wilt dat je kat niets tekortkomt. Daarnaast heeft de keuze voor voeding effect op het milieu en op het leven van andere dieren. Daarom hier de vijf voordelen van vegan kattenvoer.

1.   Bespaart dierenlevens

Katten eten gedurende hun leven heel wat kattenvoer en de meeste katten eten vlees. Uit onderzoek is gebleken dat alle honden en katten samen 25% van het totaal geconsumeerde vlees eten in Amerika. Dat zijn heel veel dierenlevens!

2.   Beter voor het milieu

Een van de belangrijkste stappen om klimaatverandering tegen te gaan is een verschuiving naar een plantaardig dieet. Dierlijke producten hebben namelijk een veel grotere impact op het milieu dan plantaardige, zie hiervoor de grafiek hieronder. Daar zie je de broeikasgasuitstoot per 100 gram eiwit per product. Grote aantallen wetenschappers schrijven in diverse rapporten van o.a. de Verenigde Naties en het World Resource Institute, dat een verschuiving naar een plantaardig dieet nodig is in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

3.   Geen giftige stoffen

Dieren in de bio-industrie krijgen hormonen en antibiotica toegediend om sneller te groeien en ze te beschermen tegen allerlei ziektes. Het gebruik van antibiotica is problematisch, omdat bacteriën hierdoor resistent worden. Dit betekent dat als katten (en mensen) ziek worden van bacteriën, antibiotica niet meer helpen. Daarnaast wordt het vlees dat gebruikt wordt voor diervoeding vermengd met andere – soms verontreinigde – producten die niet geschikt worden geacht voor menselijke consumptie. Denk bijvoorbeeld aan huiden, hoeven, hoorns, veren, haren, maar ook etensresten en keukenafval. Dat laatste kan bijvoorbeeld oud restaurantvet zijn met hoge concentraties gevaarlijke vrije radicalen, transvetzuren, pcb’s (polychloorbifenylen), zware metalen en andere gifstoffen die zo in de diervoeding terecht kunnen komen.

Dierenarts Dr. Andrew Knight heeft gedurende meer dan tien jaar als praktiserend dierenarts vele duizenden dieren onderzocht en behandeld en is ervan overtuigd geraakt dat het aantal ziekten zoals kanker, nier- en leverziekten, veel hoger ligt dan op natuurlijke wijze zou voorkomen bij honden en katten die vleesvoeding krijgen. (PetfoodInnovation. 2012). In plantaardige diervoeding komen dit soort stoffen niet terecht.

4.   Het is gezond

Vegan kattenvoeding bevat alle voedingsstoffen die een kat nodig heeft om een lang en gezond leven te kunnen leiden. FEDIAF is de Europese brancheorganisatie die een guideline heeft opgesteld met minimum- en soms ook maximumhoeveelheden voor de voedingsstoffen die kattenvoeding moeten bevatten. Deze lijst is opgesteld door een groep wetenschappers en wordt met enige regelmaat geüpdatet. Het bevat een overzicht van voedingsstoffen en niet van ingrediënten. Het maakt dus niet uit waar de voedingsstoffen vandaan komen, als ze er maar in zitten. Dat betekent dus dat het niet nodig is dat kattenvoer vlees bevat. Alle voedingsstoffen die een kat nodig heeft, zijn ook via een plantaardige weg te verkrijgenof kan worden toegevoegd, zoals synthetische taurine (wat overigens precies dezelfde taurine is die ook aan vleesvoeding voor katten wordt toegevoegd). Om een voeding compleet te mogen noemen moet de voeding voldoen aan de hoeveelheden die in de FEDIAF richtlijnen genoemd worden. De complete voedingen die VegaVriend verkoopt voldoen hieraan, en bevatten dus alle voedingsstoffen die katten nodig hebben om een lang en gezond leven te kunnen leiden.

5.   Vegan kattenvoer is lekker!

Het hardnekkige idee dat katten alleen maar voer willen eten waarin vlees zit, is een fabel. Zelfs het idee dat alle katten de voorkeur hebben voor vleesvoer boven vegan brokjes is onjuist. Niet alleen hebben wij al zoveel verhalen gehoord van katten die de vegan brokjes verkozen boven het voer dat zij daarvoor aten, het is ook wetenschappelijk onderzocht. De conclusie van het onderzoek: de zienswijze dat veganistische diervoeding minder smakelijk zou zijn en dus het welzijn van honden en katten in het gedrang zou brengen wordt niet ondersteund door de resultaten van dit onderzoek.

Katten eten van alles en hebben allemaal zo hun eigen voorkeuren. De ene kat is heel kieskeurig, de andere helemaal niet. Speciaal hiervoor zijn er proefzakjes waardoor je kat zelf kan kiezen welk voer hij of zij het lekkerst vindt.

Voor de echte kieskeurige eters kun je ook altijd nog zelf gaan koken! Gebruik hiervoor wel een supplement en volg de speciale recepten voor deze maaltijden. Vind hier alle informatie over supplementen om zelf te koken voor katten.

Vind je het leuk om te lezen hoe katten ons voer ervaren? Bekijk dan onze pagina met ervaringen met veganistische dierenvoeding.