Vanaf 85 euro gratis verzending in Nederland

Ruime keuze uit Assortiment

100% Vegan

9.6 gemiddelde beoordeling!

Gepubliceerd: juni 20, 2022
Kan mijn kat vegan eten?

De vraag of katten vegetarisch of veganistisch kunnen eten kan eigenlijk op dezelfde manier beantwoord worden als de vraag of honden vegan kunnen eten.
Waar het uiteindelijk op neer komt is dat een kat, net als een hond en elk ander dier, voedingsstoffen nodig heeft. Voedingsstoffen dus, en niet specifieke ingrediënten.

Verschil tussen honden en katten

Katten hebben een andere voedingsbehoefte dan honden. Honden kunnen met heel veel soorten voeding uit de voeten. Katten daarentegen hebben een veel eenzijdiger dieet. Het worden obligate carnivoren genoemd, wat wil zeggen dat hun menu voornamelijk uit vlees bestaat. Waar honden nog bepaalde voedingsstoffen zelf kunnen aanmaken, is een kat vaak aangewezen op voedingsstoffen uit hun menu. De mogelijkheid zelf voedingsstoffen te maken uit andere voedingsstoffen is als gevolg van evolutie verdwenen bij katten. Dit komt doordat de kat bepaalde voedingsstoffen altijd via het menu binnenkreeg en het dus niet meer nodig was om zelf deze voedingsstoffen aan te maken. Een kat heeft dus een veel specifiekere behoefte aan voedingsstoffen dan een hond.

Algemeen over kattenvoeding

Katten hebben voedingsstoffen nodig die normaal gesproken voornamelijk in vlees voorkomen. Gelukkig zijn er voor al deze voedingsstoffen ook plantaardige bronnen te vinden of zijn de stoffen te maken door middel van synthetische processen.

De bijklank van synthetische stoffen is vaak ten onrechte negatief. Deze stoffen zijn identiek aan de natuurlijke stoffen of ze volbrengen dezelfde functies als de vergelijkbare natuurlijke stoffen. Bovendien worden er voor vegan kattenvoeding dezelfde voedingsstoffen toegevoegd aan de brokjes als bij vleesbrokjes.

Een bekend voorbeeld hiervan is de stof taurine. Katten kunnen niet zonder deze stof en deze komt eigenlijk alleen voor in vlees. Een hond kan deze stof zelf aanmaken, maar een kat niet. Als taurine niet aan de voeding is toegevoegd, zal een kat blind worden en uiteindelijk zelfs overlijden. Taurine verdwijnt uit voeding op het moment dat het verhit wordt. Daarom is het nodig ook taurine toe te voegen aan vleesbrokjes, omdat de ingrediënten daarvan verhit worden voordat ze geperst worden tot een brokje. Diezelfde taurine die aan vleesbrokjes wordt toegevoegd, wordt ook aan plantaardige kattenbrokjes toegevoegd.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de voedingsbehoefte van de kat. Op basis daarvan is een richtlijn geschreven waar complete diervoeding aan moet voldoen. Deze wordt uitgegeven door de FEDIAF, een branche-organisatie voor de diervoedingsindustrie. De richtlijn is opgesteld op voedingsstoffen-niveau, en dus niet op ingrediënten-niveau. Het maakt dus niet uit welke ingrediënten er in de voeding zitten, maar wel welke voedingsstoffen erin zitten. Zo is er ook een minimum hoeveelheid taurine die een voeding voor katten moet bevatten volgens deze richtlijn.

Is het gezond voor mijn kat?

De plantaardige voedingen voor katten die VegaVriend verkoopt, voldoen allemaal aan de richtlijnen van de FEDIAF. Dat betekent dus dat de voedingen compleet zijn, oftewel: ze bevatten alle voedingsstoffen die een kat nodig heeft om een lang en gezond leven te kunnen leiden.

Een nadeel van vleesbrokjes is dat naast de benodigde voedingsstoffen, ook veel giftige stoffen aanwezig zijn. Met name vis bevat tegenwoordig erg veel zware metalen, door alle vervuilingen veroorzaakt door de mens. Deze giftige stoffen die vissen binnenkrijgen en meer ophopen naarmate de dieren hoger in de voedselketen staan, hopen zich dan verder op in het lichaam van de kat.

Een plantaardige voeding heeft daar geen last van en dus kan plantaardige voeding juist ook voordelen voor de kat hebben ten opzichte van vleesbrokjes.