Vanaf 75 euro gratis verzending in Nederland

Ruime keuze uit Assortiment

100% Vegan

9.6 gemiddelde beoordeling!

DutchEnglish
Gepubliceerd: mei 05, 2021
De 5 voordelen van Vegan Hondenvoer!

Wie de taak op zich heeft genomen voor een hond te zorgen, wil dat natuurlijk zo goed mogelijk doen.  Je wilt dat je hond niets tekortkomt. Daarnaast heeft de keuze voor voeding effect op het milieu en op het leven van andere dieren. Daarom hier de vijf voordelen van vegan hondenvoer.

1.   Bespaart honderden, soms wel duizenden dierenlevens

Honden eten gedurende hun leven heel wat hondenvoer. Hoeveel brokken eet een hond dan gemiddeld?

  • Middelgrote hond Beagle, kan zo 1000 kilo brokken wegwerken tijdens zijn leven.
  • Grote hond zoals een Rottweiler, kan dat wel 2500 kilo zijn.

 De meeste honden eten voeding met vlees en zo kan het zijn dat een Beagle die een brok eet met een gemiddeld vleespercentage van 35% in zijn leven wel 500 kippen eet. Voor een Rottweiler zijn dat er dan zelfs 1250! [bron: Dog.Eat.Plant, 2020]. Honden die plantaardig eten besparen dus heel wat dierenlevens.  

“Een middelgrote hond red gemiddeld 500 kippen in zijn leven door plantaardig te eten.
Een grote hond red gemiddeld zelfs 1250 kippen!”

2.   Beter voor het milieu

Een van de belangrijkste stappen om klimaatverandering tegen te gaan is een verschuiving naar een plantaardig dieet. Dierlijke producten hebben namelijk een veel grotere impact op het milieu dan plantaardige. Grote aantallen wetenschappers schrijven in diverse rapporten van o.a. de Verenigde Naties en het World Resource Institute, dat een verschuiving naar een plantaardig dieet nodig is in de strijd tegen de opwarming van de aarde [bron: https://research.wri.org/sites/default/files/2019-07/WRR_Food_Full_Report_0.pdf en https://www.unep.org/resources/emissions-gap-report-2019].

Het menu van de meeste honden bestaat verhoudingsgewijs uit meer dierlijke producten dan dat van de mens. Het gevolg hiervan is dat een hond ter grootte van een Beagle net zoveel vlees eet als de gemiddelde Nederlandse mens. Vegan hondenvoer verkleint de ecologische pootafdruk van onze trouwe viervoeter, omdat de impact van plantaardige producten veel kleiner is. Vegan hondenvoer is dus goed voor het milieu [bron: Dog.Eat.Plant, 2020].

3.   Geen giftige stoffen

Dieren in de bio-industrie krijgen hormonen en antibiotica toegediend om sneller te groeien en ze te beschermen tegen allerlei ziektes. Het gebruik van antibiotica is problematisch, omdat bacteriën hierdoor resistent worden. Dit betekent dat als honden (en mensen) ziek worden van bacteriën, antibiotica niet meer helpen. Daarnaast wordt het vlees dat gebruikt wordt voor diervoeding vermengd met andere – soms verontreinigde – producten die niet geschikt worden geacht voor menselijke consumptie. Denk bijvoorbeeld aan huiden, hoeven, hoorns, veren, haren, maar ook etensresten en keukenafval. Dat laatste kan bijvoorbeeld oud restaurantvet zijn met hoge concentraties gevaarlijke vrije radicalen, transvetzuren, pcb’s (polychloorbifenylen), zware metalen en andere gifstoffen die zo in de diervoeding terecht kunnen komen [bron: Dog.Eat.Plant, 2020].

Dierenarts Dr. Andrew Knight heeft gedurende meer dan tien jaar als praktiserend dierenarts vele duizenden dieren onderzocht en behandeld en is ervan overtuigd geraakt dat het aantal ziekten zoals kanker, nier- en leverziekten, veel hoger ligt dan op natuurlijke wijze zou voorkomen bij honden die vleesvoeding krijgen. [bron: http://petfoodinnovation.info/summary/]. In plantaardige diervoeding komen dit soort stoffen niet terecht[MS1] .

4.   Het is gezond

Vegan hondenvoeding bevat alle voedingsstoffen die een hond nodig heeft om een lang en gezond leven te kunnen leiden. FEDIAF is de Europese brancheorganisatie die een guideline heeft opgesteld met minimum- en soms ook maximumhoeveelheden voor de voedingsstoffen die hondenvoeding moeten bevatten. Deze lijst is opgesteld door een groep wetenschappers en wordt met enige regelmaat geüpdatet. Hij bevat een overzicht van voedingsstoffen en niet van ingrediënten. Het maakt dus niet uit waar de voedingsstoffen vandaan komen, als ze er maar in zitten. Dat betekent dus dat het niet nodig is dat hondenvoer vlees bevat. Alle voedingsstoffen die een hond nodig heeft, zijn ook via een plantaardige weg te verkrijgen. Om een voeding compleet te mogen noemen moet de voeding voldoen aan de hoeveelheden die in de FEDIAF guidelines genoemd worden. De complete voedingen die VegaVriend verkoopt voldoen hieraan, en bevatten dus alle voedingsstoffen die honden nodig hebben om een lang en gezond leven te kunnen leiden [FEDIAF Nutritional Guidelines for Complete and Complementary Pet Food for Cats and Dogs: https://fediaf.org/images/FEDIAF_Nutritional_Guidelines_2020_20200917.pdf].

5.   Vegan hondenvoer is lekker!

Het hardnekkige idee dat honden carnivoren zijn en vlees hun favoriete eten is, is al door zoveel honden onderuitgehaald. Honden eten van alles en hebben allemaal zo hun eigen voorkeuren. De ene hond is heel kieskeurig, de andere helemaal niet. Sommige honden zijn gek op stukjes appel, andere niet. Vind uit wat je hond lekker vindt. Er zijn inmiddels zoveel soorten vegan hondenvoer, dat er altijd wel iets tussen zit wat bij jouw hond in de smaak valt. Ook zijn er heel veel soorten snacks. Voor elke hond is er wel iets. Heb je een heel lastige eter? Probeer dan eens de recepten uit Dog.Eat.Plant.! Honden kunnen vers gemaakt voer ontzettend waarderen en met behulp van een supplement is het eenvoudig om er een volwaardig feestmaal van te maken. Er gingen al zoveel honden voor, lees hier de ervaringen van anderen.

Kom erachter wat jouw hond lekker vindt en bestel een startpakket.