Home / Avocado Giftig Voor Honden Fabel Of Feit
Avocado giftig voor Honden: Fabel of Feit?
03/10/2024
6 minuten
Auteur: Claire Lucie Sonck
Je hebt vast wel eens gehoord of gelezen dat avocado’s gevaarlijk zijn voor honden. Avocado’s worden bestempeld als schadelijk, giftig en zelfs potentieel dodelijk. Een snelle Google zoekopdracht onthult allerlei redenen waarom avocado’s schadelijk kunnen zijn voor jouw viervoeter. Zo bevatten ze bijvoorbeeld persine (een natuurlijk voorkomend fungicide toxine) dat hartcongestie, tremoren, diarree, braken, kwijlen, cardiovasculaire en respiratoire depressie, schade aan de melkklieren en de dood kan veroorzaken. Dat klinkt angstaanjagend, toch?
De wetenschap over de veiligheid van avocado’s
Er zijn verschillende misvattingen over hondenvoeding die zowel op internet als in de echte wereld circuleren.
Als voedingsdeskundige voor honden was ik gefascineerd om te onderzoeken waar deze algemene opvatting over avocado’s en onze viervoeters vandaan kwam, of er enige onderbouwing achter deze populaire mening zat, maar ook wat de werkelijke gevaren waren.
Het mooie aan wetenschap is dat betrouwbare, peer-reviewed onderzoeken altijd de waarheid onthullen, ongeacht of je het ermee eens bent of niet. En als het gaat om de giftigheid van avocado’s voor honden, is het bewijs eigenlijk vrij duidelijk!
Maria Regina Cattai de Godoy is universitair hoofddocent in de afdeling Dierwetenschappen aan de Universiteit van Illinois, waar ze belangrijk onderzoek leidde naar de veiligheid van avocado consumptie bij honden.
“Ik kom uit Brazilië en avocado’s groeien in onze achtertuinen. Ze vallen op de grond en als honden ze te pakken krijgen, eten ze ze op. Net zoals ze doen met mango’s, bananen of andere vruchten. Ik had nog nooit gehoord van een hond die stierf door het eten van een avocado, dus ik was erg nieuwsgierig waarom ze als giftig werden beschouwd.”
“Als je kijkt naar de literatuur over de giftigheid van een avocado, vind je slechts een paar casestudies. Honden die een voorliefde voor avocado’s hadden, vertoonden enkele tekenen van toxiciteit, maar de rapporten konden niet bewijzen dat de avocado’s die symptomen veroorzaakten. Zo zijn er veel ongecontroleerde factoren in deze gevallen.”
“Bovendien konden onderzoekers geen direct bewijs vinden dat de persine in avocado’s honden ziek maakte. Die studies slaagden er ook niet in te achterhalen waar de persine geconcentreerd was, in de avocado planten of de vrucht zelf. Daarnaast onderzochten zij ook niet het persine niveau in avocado meel.”
Maria’s team onderzocht dat tijdens het onderzoek wel en stelde vast dat persine ondetecteerbaar is in avocado meel. Zij voerden het twee weken meel twee weken aan de honden, als één van de drie vezelbronnen in hun dieet. Ze observeerden de dieren nauwkeurig op tekenen van toxiciteit of nood, maar vonden er geen.
De honden die het avocado meel dieet aten hadden vergelijkbare vezelverteerbaarheid en fecale butyraat concentratie (een energiebron voor microbiële cellen in de darm) als honden die het bietenpulp dieet aten (standaard vezeldieet). De bevindingen van Maria en haar team hebben hen doen concluderen dat “we geen signaal zien voor persine in avocado meel en er is niet echt robuuste literatuur die wijst op persine als een echte toxine voor honden of katten.”
Het overzicht van de gegevens gepubliceerd door Maria en haar collega’s kan hier worden gevonden.
Welke gezondheidsvoordelen hebben avocado’s voor je hond?
Als avocado dus niet giftig is voor je viervoeter, dan kunnen we het hebben over de gezondheidsvoordelen. Want dat zijn er best wat:
- Slechts 100 gram avocado vruchtvlees bevat 76 mg beta-sitosterol, een plantensterol die zeer gunstig is voor de hartgezondheid van je hond. Deze stof vermindert het risico op hartaandoeningen, werkt als een immunologische regulator en helpt ontstekingen te beheersen. Beta-sitosterol wordt gebruikt bij de behandeling van milde tot matig goedaardige vergrote prostaat en artritische symptomen bij oudere honden. Het kan ook de lever van je hond beschermen tegen schade en het ontstaan van diabetes.
- Avocado bevat enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die het lichaam van je hond helpen essentiële voedingsstoffen zoals beta-caroteen op te nemen.
- De antioxidant componenten van avocado, zoals luteïne en zeaxanthine, beschermen de oogweefsels van je hond en helpen oogschade te verminderen.
- Avocado’s zijn rijk aan folaat en studies suggereren dat een dieet rijk aan folaat de kans op bepaalde soorten kanker bij je hond vermindert.
- Avocado bevat aanzienlijke hoeveelheden beta-carotenen en fytochemicaliën. Onderzoek heeft aangetoond dat deze moleculen, met name beta-carotenen, kunnen beschermen tegen de groei van kankercellen.
- Avocado’s zijn rijk aan voedingsvezels en onderzoek geeft aan dat het regelmatig eten ervan het risico op obesitas, diabetes, beroertes en hoge bloeddruk verlaagt.
Is er enig risico verbonden aan het voeren van avocado’s aan je hond?
Volgens wetenschappelijk onderbouwde informatie zijn avocado’s dus veilig voor honden en kan regelmatig eten van avocado’s je hond aanzienlijke gezondheidsvoordelen opleveren.
Dit betekent echter niet dat ze het dagelijks of in grote hoeveelheden moeten consumeren. Net zoals elk ander ingrediënt is matiging belangrijk, zoals bij fruit, groenten, peulvruchten, noten, zaden en volle granen. Diversiteit van ingrediënten is het geheim van een gezond en uitgebalanceerd dieet!
Hoe geef je avocado’s veilig aan je hond?
Je hond zal het meeste voordeel halen uit het eten van avocado’s, bij maximaal 2-3 keer per week. Avocado kan worden gegeven als een beloning of als onderdeel van een gezonde, voedingsrijke maaltijd.
Om de avocado op de juiste manier voor je hond te bereiden, verwijder je de pit en schil je deze voordat je hem in kleine stukjes snijdt. Het persinegehalte in avocado pitten en schillen is namelijk niet voldoende onderzocht en ze kunnen ook een verstikkingsgevaar voor je hond vormen; verwijder dus altijd zorgvuldig de pit en schil de avocado!
Ik hoop dat deze post je inspireert om avocado aan je hond(en) te geven. En de volgende keer dat je iemand hoort beweren dat avocado’s gevaarlijk zijn voor honden, laat ze dit artikel zien.
Tot de volgende keer!
Claire Lucie Sonck
The science of plant-based nutrition for dogs
Certified, CMA-registered canine nutritionist;
Oprichter The Vegan Dog Coach;
Instagram : @thevegandogcoach
Contact : [email protected]
Over de auteur
Claire Lucie is een UK gecertificeerde voedingscoach voor honden, oprichter van The Vegan Dog Coach en lid van de prestigieuze Complementary Medical Association. Haar missie is om de gezondheid en levensduur van 100 miljoen honden wereldwijd te verbeteren door een plantaardig dieet te promoten, gebaseerd op de nieuwste inzichten in voeding en hondengezondheid. De afgelopen twee jaar heeft zij haar leven gewijd aan het bestuderen van meer dan 250 wetenschappelijke studies over de invloed van voeding op de gezondheid en levensduur van honden! Bezoek www.thevegandogcoach.com voor gratis (wetenschappenlijke) informatie, consultatie, professionele tips voor vegan hondenvoeding, inspirerende verhalen van dierenartsen en gratis recepten.
Disclaimer
Dit materiaal is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden. Geen enkele informatie in dit artikel, ongeacht de datum, mag ooit worden gebruikt als vervanging voor direct veterinair advies van je dierenarts of een andere gekwalificeerde honden gezondheidsprofessional.
The Vegan Dog Coach, Claire Lucie Sonck, VegaVriend, en hun respectieve medewerkers kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade die voortvloeit uit het gebruik van informatie in dit artikel.