Vanaf 85 euro gratis verzending in Nederland

Ruime keuze uit Assortiment

100% Vegan

9.6 gemiddelde beoordeling!

Gepubliceerd: augustus 06, 2024
Alles wat je moet weten over eiwitten in het plantaardige dieet van je hond

Vraag jij je af hoe je hond voldoende eiwitten kan binnenkrijgen met een plantaardig dieet? Ben je sceptisch of nieuwsgierig over de beste plantaardige eiwitbronnen voor je trouwe viervoeter? Dit wetenschappelijk onderbouwde artikel beantwoordt al je vragen!

Wat zijn eiwitten?

Dat gaan we je zo uitleggen, maar eerst even een kleine verduidelijking: als we het over “eiwitten” hebben, bedoelen we niet de eiwitten van een ei. In plaats daarvan praten we over proteïnen, de bouwstenen van het lichaam. Proteïnen en eiwitten zijn namelijk hetzelfde, het is enkel een andere benaming. Het heeft in deze context dus niets te maken met eieren!

Oke, maar wat zijn eiwitten (proteïnes) dan wel? Eiwitten zijn de onmisbare bouwstenen van het lichaam van je hond. Ze zorgen voor de structuur, regulatie en functie van het lichaam. Het lichaam van je hond gebruikt 23 aminozuren om eiwitten te maken. Van deze aminozuren worden er 13 door het lichaam zelf geproduceerd en worden ‘niet-essentiële aminozuren’ genoemd. De overige tien, de ‘essentiële aminozuren’, moeten uit voedsel of supplementen komen.

De rol van eiwitten in het lichaam van je hond

Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw en reparatie van spieren en weefsels, het maken van nieuwe cellen, haargroei en het vernieuwen van huidcellen. Ook spelen ze een cruciale rol in de productie van enzymen en hormonen.

Hoeveel eiwitten je hond nodig heeft, hangt af van zijn leeftijd, gezondheid en activiteitenniveau.

Hoe krijgen honden eiwitten uit een plantaardig dieet?

Het goede nieuws is dat eiwitten voornamelijk worden gesynthetiseerd door het lichaam van je hond uit essentiële aminozuren. Zolang je hond alle essentiële aminozuren binnenkrijgt, hoef je je geen zorgen te maken over eiwittekorten, tenzij je hond specifieke gezondheidsproblemen heeft (bron: lees hier).

Hou er rekening mee, dat als jouw hond één of meer rondes van aminoglycoside antibiotica heeft ontvangen (zonder de benodigde ondersteuning om te herstellen) dat de darmen uit balans kunnen zijn geraakt. Hierdoor is het mogelijk dat het lichaam van je hond niet in maximale staat is om de proteïne om te zetten binnenin het lichaam (bron: lees hier).

Dierlijke versus plantaardige eiwitten

Wist je dat dierlijke eiwitten ontstekingen kunnen veroorzaken in het lichaam van je hond? Zelfs een enkele portie vlees, zuivel, eieren of vis kan binnen een uur na consumptie ontstekingen veroorzaken (bron: lees hier).

Het duurt 5 tot 6 uur voordat het lichaam de ontsteking kan verminderen. Als er binnen die tijd weer een andere maaltijd met dierlijke eiwitten wordt gegeten, begint er weer een ontsteking. Daardoor zal de ontsteking (op een dieet met dierlijke eiwitten) nooit compleet verdwijnen.

En waarom is dit een probleem?
Mensen en honden delen meer dan 300 ziekten, en ontstekingen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de meeste chronische ontstekingsziekten, zoals kanker, diabetes, allergieën, artritis, chronische ontstekingsziekten, nieraandoeningen en auto-immuunziekten. Het geven van een dieet aan je hond dat deze ontstekingsconditie veroorzaakt, verhoogt het risico op het ontwikkelen van deze aandoeningen.

Plantaardige eiwitten daarentegen zijn van nature ontstekingsremmend dankzij fytonutriënten. Deze krachtige stoffen helpen chronische ziekten, zoals kanker, te voorkomen.

Je hond kan dus profiteren van fytonutriënten in planten door een verscheidenheid aan fruit en groenten te eten, bij voorkeur rauw, omdat veel fytonutriënten hun structuur verliezen bij koken of koken.

Regelmatige consumptie van rauwe groenten en fruit voor fytonutriënten is ook noodzakelijk om het darmmicrobioom van je hond te behouden, wat de basis is van de gezondheid van de hond.

” Fytonutriënten bevorderen de groei en reproductie van gunstige microbiota terwijl ze de groei en reproductie van pathogene microbiota remmen. “ (bronnen: 1, 2, 3)

Bio-beschikbaarheid en verteerbaarheid van plantaardige eiwitten

Hoewel het populair is om te denken dat honden eiwitten uit vlees nodig hebben, is dit onjuist! Alle aminozuren die nodig zijn voor eiwitsynthese kunnen namelijk worden geleverd door plantaardige en veganistische bronnen, zowel door voedsel als voedingssupplementen.

Een veelgehoorde zorg is de bio-beschikbaarheid en verteerbaarheid van plantaardige eiwitten. De verminderde biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen, evenals eventuele kleine spijsverteringsproblemen die kunnen optreden, worden voornamelijk veroorzaakt door verbindingen die bekend staan als antinutriënten, die worden aangetroffen in peulvruchten, granen, zaden en noten. Maar door deze ingrediënten eerst 8 tot 12 uur in water te weken en daarna pas te koken, kun je de antinutriënten verminderen.

Als je je hond een zelfgemaakt plantaardig dieet geeft, is deze inweekmethode eenvoudig en zal het ervoor zorgen dat de plantaardige eiwitten en essentiële aminozuren die nodig zijn voor eiwitsynthese zo biologisch beschikbaar en verteerbaar mogelijk zijn!

Zoals ik uitleg aan mijn publiek op veganistische summits en evenementen over de hele wereld:
” Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw bevat tempeh meer eiwitten dan zalm!
Het fermentatieproces van tempeh verhoogt de biologische beschikbaarheid van eiwitten aanzienlijk, waardoor het een ideale eiwitbron is in plantaardige hondenvoeding.”

Samenvatting

  • Eiwitten zijn cruciaal voor de structuur, regulatie en functie van het lichaam van je hond.
  • Honden gebruiken 23 aminozuren voor eiwitsynthese, waarvan 13 niet-essentieel en 10 essentieel zijn.
  • Eiwitten zijn nodig voor spier- en weefselopbouw, celvernieuwing, haargroei en hormoonproductie.
  • De eiwitbehoefte varieert afhankelijk van leeftijd, gezondheid en activiteitenniveau.
  • Zolang alle essentiële aminozuren binnenkomen, is er geen zorg over eiwittekorten.
  • Dierlijke eiwitten kunnen ontstekingen veroorzaken.
  • Plantaardige eiwitten zijn ontstekingsremmend dankzij fytonutriënten.
  • Misverstand: Honden hebben vlees nodig voor eiwitten. Een plantaardig dieet kan voldoende eiwitten leveren voor honden.
  • Bio-beschikbaarheid van plantaardige eiwitten kan worden verhoogd door weken en koken van peulvruchten, granen, zaden en noten.
  • Quinoa, bonen, kikkererwten, tofu en tempeh zijn uitstekende eiwitbronnen.

Claire Lucie Sonck
The science of plant-based nutrition for dogs
Certified, CMA-registered canine nutritionist; 
Oprichter The Vegan Dog Coach;

Instagram : @thevegandogcoach   
Contact : [email protected]

Over de auteur

Claire Lucie is een UK gecertificeerde voedingscoach voor honden, oprichter van The Vegan Dog Coach en lid van de prestigieuze Complementary Medical Association. Haar missie is om de gezondheid en levensduur van 100 miljoen honden wereldwijd te verbeteren door een plantaardig dieet te promoten, gebaseerd op de nieuwste inzichten in voeding en hondengezondheid. De afgelopen twee jaar heeft zij haar leven gewijd aan het bestuderen van meer dan 250 wetenschappelijke studies over de invloed van voeding op de gezondheid en levensduur van honden!

Bezoek www.thevegandogcoach.com voor gratis (wetenschappenlijke) informatie, consultatie, professionele tips voor vegan hondenvoeding, inspirerende verhalen van dierenartsen en gratis recepten.

*Claire Lucie schrijft haar blogs voor VegaVriend in het Engels en wij vertalen deze voor haar naar het Nederlands. Lees de originele Engelse versie hier!*

Disclaimer

Dit materiaal is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden. Geen enkele informatie in dit artikel, ongeacht de datum, mag ooit worden gebruikt als vervanging voor direct veterinair advies van je dierenarts of een andere gekwalificeerde honden gezondheidsprofessional.

The Vegan Dog Coach, Claire Lucie Sonck, VegaVriend, en hun respectieve medewerkers kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade die voortvloeit uit het gebruik van informatie in dit artikel.