Vanaf 85 euro gratis verzending in Nederland

Ruime keuze uit Assortiment

100% Vegan

9.6 gemiddelde beoordeling!

Gepubliceerd: juli 23, 2024
De waarheid over taurine in plantaardige hondenvoeding

Als het gaat om plantaardige diëten voor honden, is taurine, met name taurinetekort, veruit de meest besproken zorg. Maar, wist je dat dit gevoelige onderwerp beladen is met desinformatie, verouderde ideeën en onjuiste algemene aannames? Om dit aan te pakken, zal dit artikel je voorzien van nauwkeurige informatie en wetenschappelijke feiten over taurine in plantaardige hondenvoeding. Dan mag je daarna je eigen conclusies trekken over taurine!

Wat is taurine?

Taurine is een soort chemische stof die een aminosulfonzuur wordt genoemd. Het komt van nature voor in het lichaam van de hond. Taurine wordt geclassificeerd als een niet-essentieel aminozuur voor honden, wat betekent dat honden de benodigde taurine zelf kunnen aanmaken.

Voor honden worden niet-essentiële aminozuren als volgt gedefinieerd:
“Niet-essentiële aminozuren zijn aminozuren die endogeen kunnen worden geproduceerd uit beschikbare stikstof- en koolstofbronnen in het lichaam van je hond, en daarom hoeft je hond deze niet via de voeding binnen te krijgen.”

Maar betekent dit dat je hond geen taurine uit dierlijke bronnen of veganistische voedingssupplementen nodig heeft?
Hoewel honden van nature alle benodigde taurine zelf kunnen aanmaken, kunnen enkele specifieke rassen, waaronder Newfoundland, Golden Retriever en Cocker Spaniel, mogelijk gevoeliger zijn voor taurine tekort.

Echter, als je hond tot een van deze rassen behoort, betekent dit niet noodzakelijk dat hij of zij een tekort aan taurine heeft. Mocht de dierenarts deze diagnose wel stellen, dan kan er een taurine supplement worden voorgeschreven.

Hoewel het vrij zeldzaam is, kan het natuurlijke vermogen van een hond om taurine aan te maken worden beïnvloed door een vroegere of huidige ziekte. In dat geval kan een taurinesupplement worden voorgeschreven door je dierenarts of hondenvoedingsdeskundige.

Hoe produceren honden taurine?

Honden maken taurine uit andere aminozuren, genaamd cysteïne en methionine, via de cysteïne sulfinische route, waarbij vitamine B-6, zink en mangaan als cofactoren worden gebruikt.

Volgens wetenschappelijke studies: “Er is momenteel geen dieetvereiste voor taurine bij honden vanwege hun vermogen om endogeen taurine te synthetiseren uit zijn voorlopers, methionine en cysteïne.”

Taurine in hondenvoer
Het feit dat taurine niet vereist is voor honden, maar door hen wordt geproduceerd, is de reden waarom traditionele (op vlees of vis gebaseerde) hondenvoeding niet wordt aangevuld met taurine.

De taurine die van nature in die ingrediënten (vlees, vis) aanwezig is, wordt vernietigd tijdens het productieproces. Dan wordt alles namelijk langdurig op een hoog temperatuur gekookt.

Taurine supplementen worden zelden aan die voedingsmiddelen toegevoegd na het kookproces, omdat ze als niet-essentieel worden beschouwd en niet vereist zijn door honden of de wetgeving.

Echter, traditionele hondenvoeding wordt meestal wel aangevuld met methionine en cysteïne. Deze supplementen helpen de hond om taurine aan te maken, maar zijn niet vereist in hondenvoeding.

Als een hond in het algemeen geen ondersteuning nodig heeft bij het aanmaken van taurine, waarom wordt het dan wel toegevoegd aan hondenvoer? Simpel:

De toevoeging van taurine wordt vaak gebruikt als marketingtool door fabrikanten.

De meeste hondenbezitters hebben namelijk geen toegang tot wetenschappelijk onderbouwde informatie over taurine. Met resultaat dat zij ten onrechte geloven dat hun honden taurine tekort zullen krijgen bij een plantaardig dieet, wat leidt tot hartziekten en de dood.

Wat is de rol van taurine bij honden?

  • Taurine is een aminozuur dat belangrijk is voor de goede werking van de algehele gezondheid van je hond.
  • Taurine reguleert de bloedstroom door het lichaam van je hond, wat helpt om de wanden van het hart te versterken en een sterkere samentrekking van het hart te bevorderen.
  • Het speelt een rol in neurotransmissie (GABA-receptoren in de hersenen) en de stabilisatie van vloeistoffen binnen cellen.
  • Als antioxidant helpt taurine netvliesdegeneratie en schade aan de oogzenuw te voorkomen.
  • Taurine beschermt de oogcellen van je hond tegen schade veroorzaakt door oxidatieve stress, ontsteking, apoptose en oculaire neurotoxiciteit.

Hoe beïnvloedt hondenvoeding de aanmaak en absorptie van taurine?

Peulvruchten (waaronder erwten, linzen, kikkererwten en diverse bonen) worden veel gebruikt in diervoeding als vulstoffen, vooral in graanvrije diëten. Terwijl granen, waaronder tarwe, maïs, gerst, rijst en haver, in 56% van alle diervoeders in de VS worden gebruikt.

En dat is een groot probleem; granen, peulvruchten, net als zaden en noten, bevatten chemische verbindingen die gewoonlijk anti-nutriënten worden genoemd. Fytinezuur, tannines, proteaseremmers, calciumoxalaat en lectines.

Anti-nutriënten zijn stoffen die deel uitmaken van het afweermechanisme van planten en komen voor in alle delen van deze voedingsmiddelen, inclusief de zaden en vruchten. Wanneer je hond anti-nutriënten consumeert remmen ze de opname van voedingsstoffen (vitamines, mineralen en aminozuren) uit hun voedsel. Wat resulteert in voedingstekorten!

Voedingstekorten zijn een van de belangrijkste oorzaken van ziekten bij honden. Een belangrijk punt is dat anti-nutriënten hittebestendig zijn en niet worden geëlimineerd door koken. De anti-nutriënten worden gevonden in elk diervoeder dat granen, peulvruchten, zaden of noten bevat.

Hetzelfde geldt voor zelfgemaakte maaltijden die granen, zaden, peulvruchten of noten bevatten. Het weken van de granen en peulvruchten verwijderd de anti-nutriënten overigens wel!

En waarom is dit belangrijk als het gaat om taurine? De aanwezigheid van anti-nutriënten in het voedsel van een hond heeft een grote invloed op de opname van methionine en cysteïne. Ja, dit zijn weer die twee aminozuren die honden nodig hebben om taurine aan te maken. Een grote hoeveelheid kan dus een negatieve invloed hebben op het vermogen van de hond om taurine te synthetiseren en kan de opname van taurine uit verstoren.

Claire Lucie Sonck
The science of plant-based nutrition for dogs
Certified, CMA-registered canine nutritionist; 
Oprichter The Vegan Dog Coach;

Instagram : @thevegandogcoach   
Contact : [email protected]

Over de auteur

Claire Lucie is een UK gecertificeerde voedingscoach voor honden, oprichter van The Vegan Dog Coach en lid van de prestigieuze Complementary Medical Association. Haar missie is om de gezondheid en levensduur van 100 miljoen honden wereldwijd te verbeteren door een plantaardig dieet te promoten, gebaseerd op de nieuwste inzichten in voeding en hondengezondheid. De afgelopen twee jaar heeft zij haar leven gewijd aan het bestuderen van meer dan 250 wetenschappelijke studies over de invloed van voeding op de gezondheid en levensduur van honden!Bezoek www.thevegandogcoach.com voor gratis (wetenschappenlijke) informatie, consultatie, professionele tips voor vegan hondenvoeding, inspirerende verhalen van dierenartsen en gratis recepten.

*Claire Lucie schrijft haar blogs voor VegaVriend in het Engels en wij vertalen deze voor haar naar het Nederlands. Lees de originele Engelse versie hier!*

Disclaimer

Dit materiaal is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden. Geen enkele informatie in dit artikel, ongeacht de datum, mag ooit worden gebruikt als vervanging voor direct veterinair advies van je dierenarts of een andere gekwalificeerde honden gezondheidsprofessional.

The Vegan Dog Coach, Claire Lucie Sonck, VegaVriend, en hun respectieve medewerkers kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade die voortvloeit uit het gebruik van informatie in dit artikel.