Home / Wat Mag Mijn Kat Wel En Niet Eten
Wat mag mijn Kat wel en niet Eten?
02/10/2024
6 minuten
Auteur: Rick Scholtes
Rick is mede-eigenaar van de groothandel Veganpets en de webshop VegaVriend. Samen met Lisette Kreischer schreef hij het boek Dog.Eat.Plant, dat in december 2020 uit is gekomen. Het is dé wetenschappelijk onderbouwde gids om je hond veilig naar een plantaardig dieet te laten overschakelen.
Wat mag jouw kat allemaal eten en wat kun je beter niet geven? Dit is niet altijd even duidelijk. Wanneer je een kat in huis hebt, merk je dat hij of zij nieuwsgierig is en graag van alles wil eten. Niet alles is echter even goed voor je kat en sommige producten kunnen zelfs giftig zijn. We vertellen je daarom graag wat meer over wat je kat wel mag eten en wat je kat niet mag eten. Let op: deze lijst is niet compleet! Er zijn nog genoeg andere producten die je kat wel of niet mag eten.
Wat mag mijn kat WEL eten?
Een kat is geen mens, dus er zijn veel producten die wij eten maar die je je kat beter niet kan geven. Er zijn wel een aantal producten die je, verbazend genoeg, wel aan je kat kan geven. Hierbij kun je denken aan een aantal fruitsoorten, groenten en bijvoorbeeld ook rijst. We zetten er een aantal voor je op een rijtje!
Fruitsoorten: bananen, meloen en bosbessen
Misschien heb je je wel eens afgevraagd: mogen katten banaan eten? Of mogen katten meloen hebben? Goed nieuws: op het gebied van fruit zijn er een aantal soorten die je je kat veilig kunt geven. Zo zijn bananen, stukjes meloen en bosbessen niet schadelijk voor je kat. Integendeel: het is zelfs goed voor ze! Wel is het belangrijk om hierbij te onthouden: katten porties zijn niet hetzelfde als porties die wij zelf eten. Bij elk fruitsoort moet je dan ook niet meer dan een paar stukjes geven. Bananen hebben bijvoorbeeld een hoog suikergehalte, maar zitten boordevol essentiële vitamines en mineralen. Bosbessen bevatten veel antioxidanten, vitamine A & C en vezels en meloen zit bomvol vitamine A, C en kalium. Let wel op dat je de schil en de pitjes altijd verwijdert!
Groenten: sperziebonen, broccoli en wortelen
Ook op het gebied van groenten zijn er een aantal te noemen die je je kat veilig kunt geven. Als je je wel eens hebt afgevraagd: mogen katten sperziebonen? Dan is het antwoord: ja! Sperziebonen zijn goede vervangers voor dikmakende snacks voor je kat. Het bevat veel eiwit, koolhydraten en mineralen. Ook broccoli, mits gekookt of gestoomd, is goed voor je kat. Vooral als hij of zij last heeft van haarballen. Broccoliroosjes zijn rijk aan vitamine K&C, vezels en foliumzuur. Tenslotte mag je kat ook wortelen eten. Nadat je de wortelen hebt gekookt, kan je kat hier heerlijk van smullen. In wortelen zitten vitamine A, vitamine K en biotine.
Mogen katten ook rijst eten?
Tenslotte geven we nog een voorbeeld van voedsel waar je wellicht niet aan had gedacht. Rijst mag je je kat geven. Het is niet giftig, maar ook niet per definitie iets wat je kat extra voedingswaarde geeft. Soms kan het helpen als je kat spijsverteringsproblemen heeft. Het advies is om in zo’n geval wel altijd eerst je dierenarts te raadplegen.
Wat mag mijn kat absoluut NIET eten?
De lijst met producten die je kat niet mag eten, is een stuk langer. We geven een aantal voorbeelden van producten die je kat niet mag eten. Nogmaals; de lijst is nog veel langer, dus pas altijd goed op met wat je je kat te eten geeft!
Chocolade en cafeïne producten
In chocolade zit theobromine. Dit is een stof die erg giftig is voor je kat. Wanneer je kat chocolade eet, kan hij of zij last krijgen van diarree, overgeven, rusteloosheid en in extreme gevallen zelfs overlijden. Pas dus heel erg goed op met chocolade! Ook cafeïne is erg slecht voor je kat. Je kat is namelijk nog veel gevoeliger voor cafeïne dan jijzelf. Hierdoor kan hij of zij zich druk en rusteloos voelen. Ook kan de hartslag verhogen en in het ergste geval kan je kat een beroerte of hartstilstand krijgen.
Druiven en rozijnen
Hoewel het meer bij honden bekend is dat druiven en rozijnen slecht zijn, is het ook voor je kat af te raden dit te eten te geven. Het is nog niet bewezen, maar beter voorkomen dan genezen. Bij honden zien we dat ze gaan braken en diarree krijgen. Ook buikpijn en uitdroging komen voor en in het slechtste geval kunnen er zelfs nierfalen ontstaan. Geef je kat daarom voor de zekerheid geen druiven of rozijnen.
Zuivelproducten
Hoewel het misschien een beetje gek lijkt: heel veel katten zijn lactose-intolerant. Wanneer je kat te veel melk drinkt of bijvoorbeeld kaas eet, kan hij diarree krijgen of moeten overgeven.
Uien en look
Ui, look en alle familie hiervan (denk aan: prei, knoflook, bieslook) bevatten stoffen die schadelijk zijn voor je kat. Deze producten kunnen de rode bloedcellen beschadigen. Zelfs bij kleine hoeveelheden, kan je al symptomen zien bij je kat. Sufheid, buikpijn, bloed in de urine en zelfs geelzucht zijn verschijnselen die je bij je kat gaat zien. Wees daarom erg voorzichtig wanneer je uien of look in huis haalt.
Let ook op met planten!
Tenslotte zijn er ook een aantal planten die giftig zijn voor je kat. Hoewel je je kat natuurlijk niet kan beschermen van alles wat hij eet of drinkt wanneer hij buiten is, zijn de volgende planten wel af te raden om in je huis of tuin te hebben. Dit zijn lelies, aloë vera planten, chrysanten en de sansevieria. Hoewel je kat niet snel een hapje van een plant of bloem zal nemen, kan het soms wel gebeuren als hij of zij zich verveelt. Ons advies: kijk uit met bovenstaande planten.
Wat kan ik mijn kat dan het beste geven?
Het is van belang dat je je kat niet vergelijkt met de mens. Aan droogvoer, af en toe natvoer en hier en daar een kleine snack heeft je kat al meer dan genoeg. Heb je er weleens over nagedacht om je kat vegetarisch eten te geven? Bij VegaVriend vind je een groot aanbod aan vegetarische, plantaardige en milieuvriendelijke voeding. Alle producten die VegaVriend verkoopt zijn namelijk vegan!