Vanaf 85 euro gratis verzending in Nederland

Ruime keuze uit Assortiment

100% Vegan

9.6 gemiddelde beoordeling!

Gepubliceerd: april 12, 2023
Darmproblemen bij honden

Auteur: Rick Scholtes
Rick is mede-eigenaar van de groothandel Veganpets en de webshop VegaVriend. Samen met Lisette Kreischer schreef hij het boek Dog.Eat.Plant, dat in december 2020 uit is gekomen. Het is dé wetenschappelijk onderbouwde gids om je hond veilig naar een plantaardig dieet te laten overschakelen.

Inhoudsopgave

Wat zijn de symptomen van darmproblemen bij honden?

Wat is de oorzaak van darmproblemen bij honden?

Wat te doen tegen darmproblemen bij honden?

Darmproblemen bij honden kunnen erg vervelend zijn. In deze blog lees je wat darmklachten bij honden zijn. Daarnaast leggen we uit hoe je je hond hierbij kunt ondersteunen.

Wat zijn de symptomen van darmproblemen?

Darmklachten bij honden kunnen verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld voedselintolerantie, voedselallergie, infecties, parasieten, stress of een verandering in het dieet. Het is belangrijk om de symptomen van darmproblemen bij honden in de gaten te houden. Langdurige darmproblemen kunnen namelijk leiden tot gewichtsverlies, uitdroging en andere gezondheidsproblemen.

Wat is de oorzaak van darmproblemen bij honden?

Darmklachten bij honden kunnen verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Voedselintolerantie
  • Voedselallergie
  • Infecties
  • Parasieten
  • Stress
  • Verandering in het dieet

Het is belangrijk om de symptomen van darmproblemen bij honden in de gaten te houden. Langdurige darmproblemen kunnen namelijk leiden tot gewichtsverlies, uitdroging en andere gezondheidsproblemen.

Wat te doen tegen darmproblemen bij honden?

Voor iedere hond met darmklachten is het verstandig om naar een dierenarts te gaan. De dierenarts kan testen uitvoeren om de oorzaak van de darmproblemen te bepalen en een behandelplan opstellen. Een behandelplan kan bijvoorbeeld bestaan uit medicijnen, veranderingen in het dieet of probiotica.  

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat een hond met darmproblemen voldoende water drinkt. Dit om uitdroging te voorkomen. Daarnaast moet voedsel dat de darmen van de hond kan irriteren worden vermeden, bijvoorbeeld vetrijk voedsel. Als je hond darmproblemen heeft zijn er verschillende producten die kunnen helpen om de spijsvertering te verbeteren.

Probiotica

In de darmen bevinden zich veel bacteriën. Darmproblemen ontstaan als gevolg van een onbalans in de darmflora tussen goede en schadelijke bacteriën. Probiotica kunnen helpen die balans weer te herstellen.

Een probioticum is een supplement dat levenden micro-organismen bevat. Deze micro-organismen komen van nature in het spijsverteringskanaal voor en helpen de spijsvertering te verbeteren. Ze kunnen ook helpen bij het verminderen van schadelijke bacteriën en ondersteunen een gezonde spijsvertering en immuniteit.

Prebiotica

Naast probiotica zijn er ook nog de prebiotica. Dit zijn niet-verteerbare voedingsvezels die fungeren als voedsel voor de goede bacteriën. Prebiotica stimuleert de groei en activiteit van deze goede bacteriën, waardoor een gezonde darmflora wordt ondersteund.

Er is een belangrijk verschil tussen prebiotica en probiotica. Prebiotica dient namelijk als voedsel voor de goede bacteriën die van nature in de darmen voorkomen. Probiotica zijn daadwerkelijk levende micro-organismen die aan de darmflora worden toegevoegd. Door de combinatie van prebiotica en probiotica kan de gezondheid van de darmflora optimaal worden ondersteund. 

Introduceer prebiotisch voedsel altijd in kleine hoeveelheden. Prebiotische vezels zijn zeer fermenteerbaar door darmbacteriën. Een te snelle introductie hiervan kan gasvorming, kramp en andere onaangename bijwerkingen in de darmen veroorzaken.

Enzymen

Tot slot zijn er nog enzymen. Enzymen zijn eiwitten die bepaalde reacties in het lichaam versnellen, zoals de spijsvertering. Ze kunnen ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de spijsvertering.

Speciaal op de spijsvertering van de hond afgestemde enzymen zijn verwerkt in het product Enzyme Miracle. Dit product is ideaal voor honden (en ook voor katten) van alle leeftijden. Enzyme Miracle bevat spijsverteringsenzymen en heeft verschillende voordelen:

  • Verbetert de opname van voedingsstoffen
  • Helpt de spijsvertering
  • Helpt de opbouw van toxines
  • Vermindert ontstekingen