Vanaf 85 euro gratis verzending in Nederland

Ruime keuze uit Assortiment

100% Vegan

9.6 gemiddelde beoordeling!

Vegan voer bij Leishmania

Dit artikel is een vertaling van het artikel Purinarme Ernährung bei Leishmaniose​, geschreven door Lisa Walther. Lisa is dierenarts en werkte op de afdeling gezelschapsdieren van de Universiteit van München. Zij is gespecialiseerd op het gebied van diëtetiek.

Steeds weer komen er hondenbezitters bij ons terecht waarvan de viervoeter lijdt aan een chronische ziekte. Zij willen weten of het natvoer van Vegdog geschikt is voor honden met een bepaald ziektebeeld.

Veelal gaat het hier om Leishmania.

Maar wat is het precies en welke overwegingen moet je maken bij het voeren? Kan een veganistisch dieet een positieve invloed hebben?

Leishmania is een infectieziekte. De ziekteverwekkers zijn protozoa, oftewel eencelligen, die door zandvliegen worden overgebracht. Andere manieren van besmetting (bloedtransfusies, door contact met besmette honden) zijn uiterst zeldzaam. Lange tijd kwamen de zandvliegen alleen voor beneden de 45e breedtegraad (de 45e breedtegraad is precies het midden tussen de evenaar en de noordpool). Ze besmetten honden die afkomstig zijn uit landen rondom de Middellandse Zee of honden die met hun eigenaren op vakantie gaan in dit gebied. De laatste tijd is de aanwezigheid van zandvliegen ook waargenomen in het zuiden van Duitsland. Leishmania infecties zullen in de toekomst ook in deze streken kunnen optreden.

ZANDVLIEG (© Frank Collins)

De overdracht van ziekteverwekkers treedt op als de vrouwelijke muggen het bloed opzuigen. De Leishmania parasiteert vervolgens intracellulair, vooral in macrofagen (cellen van het immuunsysteem). Interessant is dat besmette honden niet per se ziek worden. Dat wil zeggen, ze hebben Leishmania, maar ontwikkelen geen symptomen. Of en wanneer de ziekte zich zal ontwikkelen is moeilijk te voorspellen. Er bestaat wel een correlatie tussen het aantal antilichamen (aantal levende bloed antilichamen die gevormd zijn uit het lichaam van de hond ten opzichte van de pathogenen) en de waarschijnlijkheid dat de symptomen optreden.

Deze symptomen zijn vaak in eerste instantie niet specifiek en treden in vlagen op. Daaronder vallen onder andere koorts, apathie, vermagering en kale plekken in de vacht. Afhankelijk van het verloop zijn er verschillende verschijningsvormen mogelijk. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de huid (onder andere haarverlies op de neus, oorpunten, “bril-vorming” rond de ogen), de slijmvliezen en de inwendige organen (met name glomerulonefritis → ontsteking van de nieren). Al deze vormen kunnen zowel afzonderlijk als tegelijk voorkomen. Bij de honden waar Leishmania zich ook daadwerkelijk ontwikkelt, overlijdt 90% hieraan als ze niet behandeld worden.

Ulceratie (verzweringen) en verlies van pigment op de neusdop en etterende conjunctivitis (ontstoken slijmvlies van het oog) (© Uwe Gille /BY-SA 3.0/www.creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

Ulceratie (verzweringen) en verlies van pigment op de neusdop en etterende conjunctivitis (ontstoken slijmvlies van het oog) (© Uwe Gille /BY-SA 3.0/www.creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

Hoe ziet de behandeling eruit en wat heeft dit te maken met het dieet?

Allereerst: Leishmania is niet te genezen bij honden.

Met het gebruik van medicijnen is het mogelijk om de symptomen te verlichten, maar de ziekteverwekkers gaan hoogstwaarschijnlijk levenslang mee in het lichaam van de hond. Een nieuwe uitbraak van de ziekte is niet onwaarschijnlijk, zelfs na succesvolle bestrijding van de symptomen, en maakt een nieuwe behandeling noodzakelijk.

Een veelgebruikt geneesmiddel is “allopurinol”, dat onder andere bij mensen wordt toegepast voor de behandeling van jicht. Het wordt opgenomen door de Leishmania en remt uiteindelijk de verspreiding (proliferatie). Echter, het heeft ook direct een ander effect op de hond zelf. Dit belemmert de enzymatische afbraak van purines tot allantoïne. Purines zijn belangrijke onderdelen van DNA en RNA en kunnen door de hond zelf worden gesynthetiseerd. Alle purines die via de voeding in het lichaam komen, zijn niet noodzakelijk voor de aanleg van het genoom, maar worden afgebroken en uitgescheiden door de nieren. De afbraak tot allantoïne wordt door het leishmania-medicijn “allopurinol” geremd, zodat het ‘tussenproduct’ xanthine in grote aantallen ophoopt. Met het risico van de vorming van nierstenen (“Xanthi stones”) als gevolg. Dat is de reden dat honden die zijn geïnfecteerd met Leishmania en worden behandeld met allopurine, purine-arm gevoed moeten worden. Omdat weinig diervoederfabrikanten de purine inhoud van hun producten declareren, brengt dit een lastige situatie met zich mee. Bovendien is het zelf bereiden van voer complex en vereist dat deskundigheid. Huisdiereigenaren moeten niet bang zijn om rechtstreeks contact op te nemen met de producenten van hondenvoer en naar het gehalte purine te vragen. Als de informatie is achtergehouden, is het raadzaam om het product aan te passen.

Purines komen veel voor in celkern-rijk voedsel. Daaronder valt onder meer vlees (vooral orgaanvlees en kauwartikelen gemaakt van bindweefsel) en peulvruchten. Een vegetarisch of veganistisch dieet kan, afhankelijk van de samenstelling, een zeer gunstig alternatief zijn voor een vleesmaaltijd.

De purine inhoud van de VEGDOG-varianten is als volgt:

 

Ter vergelijking: andere dieetvoeders die specifiek voor Leishmania op de markt zijn, hebben een purine-gehalte van 20 tot 60 mg/100g.

De drie VEGDOG-varianten liggen dus in het optimale bereik en kunnen worden gevoerd aan honden met Leishmania. Daarbij moet worden opgemerkt dat honden met deze ziekte veel moeten drinken. Het kan daarom nuttig zijn om de voeding met water te verdunnen.

Leishmania is geen doodvonnis. De meerderheid van de besmette honden heeft kans op een lang en gelukkig leven. Wij als eigenaren hebben de verantwoordelijkheid om dit te bevorderen. Dit betekent het verminderen van stress (omdat dit het immuunsysteem verzwakt), regelmaat, veel liefde en zorg, regelmatige controles bij de dierenarts, indien nodig de toediening van de juiste medicijnen én een gezonde en evenwichtige voeding.

Heb je vragen over deze ziekte, stuur dan een mail naar [email protected] (in het Engels of Duits) of naar [email protected].