Vanaf 85 euro gratis verzending in Nederland

Ruime keuze uit Assortiment

100% Vegan

9.6 gemiddelde beoordeling!

Mijn hond wil niet eten | Vegavriend.nl
Gepubliceerd: april 12, 2023
Mijn hond wil niet eten

Auteur: Rick Scholtes
Rick is mede-eigenaar van de groothandel Veganpets en de webshop VegaVriend. Samen met Lisette Kreischer schreef hij het boek Dog.Eat.Plant, dat in december 2020 uit is gekomen. Het is dé wetenschappelijk onderbouwde gids om je hond veilig naar een plantaardig dieet te laten overschakelen.

Inhoudsopgave

Mijn hond wil niet eten

Waarom heeft mijn hond geen eetlust?

Hoe krijg ik mijn hond weer aan het eten?

Mijn hond wil niet eten

Je hond wil niet eten of eet minder dan normaal, oftewel je hond heeft geen eetlust. Wat nu? Het is goed om eerst te achterhalen waarom je hond niet wil eten. In deze blog lees je de mogelijke oorzaken van een verminderde eetlust en wat de oplossing is.

Waarom heeft mijn hond geen eetlust?

Honden hebben net als mensen hun eigen persoonlijke eetgewoonten. Hierdoor kunnen ze van nature minder hongerig zijn dan andere honden. Sommige rassen, zoals windhonden, staan er om bekend dat ze vaak minder eten dan andere honden.

Voordat je tot deze conclusie komt, is het aan te raden om andere oorzaken uit te sluiten. Daarnaast staan er in deze blog enkele tips om eerst uit te proberen.

Gezondheidsproblemen

Als een hond niet of minder wil eten, kan dit een gezondheidsprobleem hier de oorzaak van zijn. Veel voorkomende gezondheidsproblemen die de eetlust van een hond kunnen verminderen zijn onder meer:

  • Problemen met het gebit
  • Maag- en darmproblemen
  • Infecties
  • Koorts
  • Nier- of leverproblemen
  • Kanker

Stress en angst

Een hond kan ook zijn eetlust verliezen als gevolg van stress of angst. Dit kan worden veroorzaakt door een verandering in de omgeving. Bijvoorbeeld een verhuizing of de komst van een nieuw huisdier.

Ook externe factoren kunnen hier een rol in spelen, zoals lawaai of vuurwerk. Ook is het mogelijk dat wanneer een hond geschrokken is tijdens het eten, hij/zij niet meer wil eten op die plek. 

Leeftijd

Ook leeftijd kan een rol spelen bij de eetlust van honden. Net als mensen hebben honden verschillende eetgewoonten en vermindert de eetlust naarmate een hond ouder wordt. Bij oudere honden wordt een verminderde eetlust vaak veroorzaakt door veranderingen in hun metabolisme en spijsvertering. Hierdoor verbruiken ze minder energie en hebben ze minder voedsel nodig. 

Veranderingen in routine

Als honden veranderingen in routine lastig vinden, is de oplossing om het nieuwe voer stapsgewijs te introduceren. Je kunt geleidelijk steeds meer nieuw voer met het oude voer mixen. Een stappenplan hiervoor vind je hier

Voer gerelateerd

Een verandering van dieet kan ook de eetlust wegnemen. Als je overgeschakeld bent op een nieuw voer en de hond eet slecht, kan het zijn dat hij/zij het nieuwe voer gewoon niet lekker vindt.

Het komt weleens voor dat de hond hetzelfde voer krijgt, maar het voer niet of slecht eet. Soms zijn er productieverschillen tussen zakken van hetzelfde voer. Ook kan het zijn dat het voer gewoon niet meer goed is. Check de houdbaarheidsdatum en kijk of het voer niet beschimmeld of bedorven is.  

Bewaar droogvoer altijd op een koele droge plaats en geopend natvoer in de koelkast.

Hoe krijg ik mijn hond weer aan het eten?

Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende manieren om je hond weer meer eetlust te laten krijgen. 

Gezondheidsproblemen

Het eerste wat je je af moet vragen is of er problemen met de gezondheid zijn. Wanneer de verminderde eetlust geen duidelijke oorzaak heeft is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan een ​​gezondheidsprobleem uitsluiten of behandelen.

Stress en angst

Wanneer een hond bang is voor vuurwerk, kan het zijn dat hij/zij daardoor niet wil eten. Het is dan een kwestie van afwachten tot de hond weer rustig wordt. Soms kun je de hond daarbij helpen, bijvoorbeeld door de hond uit de stresssituatie te halen.

Sommige honden vinden het spannend om in de buurt van een ander huisdier te eten. Geef hem/haar dan eten op een plek waar hij/zij alleen kan eten. 

Veranderingen in routine

Voor honden die veranderingen in routine lastig vinden is de oplossing om de verandering in kleine stapjes plaats te laten vinden. Als je overstapt naar een ander voer kun je de overgang geleidelijk plaats laten vinden door steeds wat meer van het nieuwe voer te mengen met het oude voer. Een stappenplan hiervoor vind je hier.

Voer gerelateerd

Als een hond het voer niet lekker vindt, meng dan iets door het voer heen. Houd er ook rekening mee dat een hond uitgekeken kan raken op een bepaald voer. Schakel dan over op een ander soort brokken en kijk of je hond deze wel lust. We verkopen startpakketten met verschillende smaken, zodat je kunt ontdekken welk voer je hond het lekkerst vindt. 

Er zijn ook honden die brokken minder of niet lekker vinden dan natvoer. Brokken zijn over het algemeen veel minder smakelijk dan natvoer. Je kunt overstappen op natvoer of de brokken mengen met natvoer.

Als je hond echt wilt verwennen, ga dan aan de slag in de keuken met verse ingrediënten. Zorg wel dat je goede recepten nauwkeurig volgt en ga niet zelf experimenteren. In het boek Dog.Eat.Plant. staat een aantal recepten die volwaardig zijn en dus alle voedingsstoffen bevatten die een hond nodig heeft.