Vanaf 85 euro gratis verzending in Nederland

Ruime keuze uit Assortiment

100% Vegan

9.6 gemiddelde beoordeling!

Gepubliceerd: juni 26, 2023
Mijn kat wil niet eten

Auteur: Rick Scholtes
Rick is mede-eigenaar van de groothandel Veganpets en de webshop VegaVriend. Samen met Lisette Kreischer schreef hij het boek Dog.Eat.Plant, dat in december 2020 uit is gekomen. Het is dé wetenschappelijk onderbouwde gids om je hond veilig naar een plantaardig dieet te laten overschakelen.

Inhoudsopgave

Mijn kat wil niet eten

Tips om mijn kat weer te laten eten

Mijn kat wil niet eten

Als je kat geen eetlust heeft kan dat komen door gezondheidsproblemen. Een van de meest voorkomende oorzaken van eetproblemen bij katten zijn:

  • Gebitsproblemen
  • Nierproblemen
  • Maag-darmproblemen
  • Infecties
  • Koorts

Als je kat niet wil eten en daarnaast ook braakt of last heeft van diarree of lusteloosheid. Ga dan direct naar een dierenarts. 

Stress

Katten zijn vaak gevoelig voor stress en dat kan de eetlust negatief beïnvloeden. Ben je recent verhuisd? Is er een nieuw huisdier? Is er een routine veranderd? Het zijn allemaal redenen die stress of angst kunnen veroorzaken, waardoor je kat niet of minder wil eten. 

Ander voer

Sommige katten zijn erg kieskeurig. Als je overstapt op een nieuw voer, weigeren sommige katten het nieuwe voer te eten. Het kan ook zijn dat de fabrikant van het voer de samenstelling iets heeft gewijzigd, waardoor de kat het voer ineens niet meer lust.

Kwaliteit voer

Soms is het voer niet meer lekker, doordat het niet goed is bewaard. De kwaliteit, en dus de smaak, van het voer kan verminderen als het te lang in contact is geweest met zonlicht en/of lucht. 

Leeftijd

Een laatste oorzaak waardoor je kat niet wil eten is ouderdom. Naarmate katten ouden worden kunnen ze een verminderde eetlust krijgen vanwege een vertraging van de stofwisseling en verandering in de spijsvertering. Dit is een natuurlijk proces. Pas de hoeveelheid voer aan, maar let er wel op dat de kat op goed gewicht blijft. 

Tips om mijn kat weer te laten eten

Voor een kat is het niet goed om langer dan twee dagen niet te eten. Gebeurt dit wel dan kan dit leiden tot een verhoogd risico op o.a. leververvetting, uitdroging en spierafbraak.

Het is daarom belangrijk om snel actie te ondernemen als je kat helemaal niet wil eten. Neem in dat geval contact op met een dierenarts om de oorzaak van het medische probleem te achterhalen en te behandelen. 

Als het is uitgesloten dat er een probleem is met de gezondheid, probeer dan uit te vinden waardoor je kat niet wil eten. Als stress de oorzaak is, zorg dan dat de kat op een rustige plaats in huis kan eten. Het liefst zonder andere huisdieren.

Het kan ook helpen zelf niet aanwezig te zijn in de ruimte waar de kat zich bevindt. Bange katten eten soms het liefst in de nacht, omdat het dan veel rustiger is dan overdag. Geef de katten de tijd, maar houd ook goed in de gaten of de kat daadwerkelijk eet. 

Overstap ander kattenvoer

Ben je overgestapt op ander voer en valt dit minder in de smaak? Dan kan het helpen om de overstap geleidelijk te doen. Katten kunnen namelijk behoorlijk kieskeurig zijn.

Een langzame overstap van het oude naar het nieuwe voer kan hierbij helpen. Een stappenplan om langzaam over te stappen op het nieuwe voer vind je hier.

Overstappen nieuw voer | Vegavriend.nl
Overstappen nieuw voer | Vegavriend.nl

Is jouw kat een moeilijke eter? Probeer dan om het voer wat lekkerder te maken. Bijvoorbeeld door het toevoegen van warm water, natvoer of een klein beetje (algen-)olie of edelgist. Wat ook kan helpen is het uitproberen van ander voer.