Vanaf 85 euro gratis verzending in Nederland

Ruime keuze uit Assortiment

100% Vegan

9.6 gemiddelde beoordeling!

Gepubliceerd: augustus 13, 2024
Veilige en Gezonde Fruitsoorten voor Je Hond: De Ultieme Gids

We houden allemaal van fruit—zoet, sappig, en boordevol vitamines. Maar terwijl wij genieten van een stuk watermeloen of een handjevol blauwe bessen, vragen we ons soms af: kunnen onze harige vrienden hier ook van meegenieten? Is fruit gezond voor honden, en zo ja, welke vruchten zijn veilig en hoe kun je ze het beste aanbieden?

Fruits Your Dog Can (and Should) Eat: A Nutritional Guide | Vegavriend.nl
Veilige en Gezonde Fruitsoorten voor Je Hond: De Ultieme Gids | Vegavriend.nl

Kan Je Hond Fruit Eten?

Laten we meteen duidelijk zijn: ja, je hond mag en zou zelfs regelmatig fruit moeten eten! Idealiter serveer je het fruit rauw, zodat alle goede voedingsstoffen behouden blijven. Volgens dierenvoedingsdeskundigen zou fruit ongeveer 5% van de totale maaltijd van je hond moeten uitmaken—een klein, maar krachtig deel van hun dieet.

Welke Fruitsoorten Zijn Veilig Voor Je Hond?

Hier is een handige gids van veilige en gezonde opties:

  • Aardbeien: Deze smakelijke bessen zijn niet alleen een feest voor je hond, maar helpen ook bij het verminderen van cognitieve achteruitgang en ontstekingsziekten. Regelmatige consumptie kan bijdragen aan een gezonde hersenfunctie.
  • Abrikoos: Abrikozen zijn een gouden bron voor de ogen van je hond. Ze zitten boordevol retinol en bètacaroteen, wat het risico op leeftijdsgebonden maculadegeneratie vermindert – een aandoening die kan leiden tot blindheid.
  • Acai-bessen: Deze kleine, donkergekleurde bessen zijn echte superhelden met hun rijke antioxidantprofiel. Ze bieden cardioprotectieve, gastroprotectieve, hepatoprotectieve, neuroprotectieve en andere voordelen die bijdragen aan de algehele gezondheid van je hond.
  • Appel: Appels zijn een fantastisch superfood, vooral als ze lokaal en biologisch geteeld zijn. Ze bevatten antioxidanten die kunnen helpen bij het bestrijden van kanker, met name borst-, lever- en prostaatkanker. Vergeet niet de schil te gebruiken voor extra voordelen!
  • Avocado: Avocado wordt vaak verkeerd voorgesteld als gevaarlijk, maar het is een superfood voor je hond. Het kan het risico op hart- en vaatziekten met 16% verminderen. Lees meer over de voordelen van avocado voor honden op onze blog!
  • Banaan: Bananen zijn geliefd door veel honden en zitten boordevol kalium, dat helpt om het risico op hartziekten met 27% te verlagen. Een smakelijke manier om de gezondheid van je hond een boost te geven!
  • Blauwe bessen: Deze kleine, wild gevormde bessen bieden je hond tal van gezondheidsvoordelen. Ze verlagen het risico op diabetes en hartziekten, en verbeteren de cognitieve functie. Een uitstekende keuze voor een gezonde snack!
  • Bramen: Bramen zijn een geweldige bron van mangaan, wat essentieel is voor het opbouwen van sterke botten, het reguleren van bloedstolling en het handhaven van een hormonale balans. Ze spelen een sleutelrol in de algehele gezondheid van je hond.
  • Clementine (mandarijnen): Clementines zitten boordevol gezonde vezels en antioxidanten. Ze helpen niet alleen bij het beschermen tegen kanker, maar zorgen er ook voor dat de cellen van je hond gezond blijven en minder vatbaar voor ziekten.
  • Cranberry’s: Deze felrode bessen zijn een geweldige keuze voor het verminderen van urineweginfecties en het verbeteren van de immuun functie van je hond. Ze kunnen ook helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het voorkomen van bepaalde vormen van kanker.
  • Drakenfruit: Dit exotische fruit heeft een lange geschiedenis als medicijn en biedt tal van gezondheidsvoordelen. Het helpt bij het verminderen van risicofactoren voor verschillende ziekten, waaronder een hoog cholesterol, wat vaak voorkomt bij honden.
  • Frambozen: Frambozen zijn een antioxidanten powerhouse die helpt bij het bestrijden van kanker. Ze bevatten ook een van de hoogste niveaus van goede voedingsvezels en kunnen bijdragen aan een gezonde spijsvertering.
  • Granaatappel: Granaatappels zijn rijk aan antioxidanten en kunnen de groei van kankercellen remmen. Een uitstekende manier om de gezondheid van je hond te ondersteunen met een vleugje zoetheid.
  • Kiwi: Kiwi’s verhogen het vitamine C-gehalte in het lichaam van je hond en verbeteren de functies van immuunsysteemcellen. Ze helpen je hond gezond te blijven en beschermen tegen infecties.
  • Kaki: Deze felgekleurde vrucht zit boordevol bètacaroteen, wat kan helpen om het risico op hartziekten en bepaalde vormen van kanker te verminderen. Regelmatige consumptie kan ook bijdragen aan een betere metabole gezondheid.
  • Kersen: Kersen zijn niet alleen heerlijk, maar ook zeer nuttig voor het verminderen van ontstekingen en oxidatieve stress bij je hond. Ze vormen een gezonde en smakelijke snack of maaltijdoptie.
  • Kokosnoot: Kokosnoot kan op verschillende manieren aan je hond worden gegeven, zoals kokoswater, kokosmelk en kokosvlees. Het ondersteunt de algehele gezondheid door hydratatie en voedingsstoffen te bieden.
  • Lychee: Deze kleine, vitamine C-rijke vruchten kunnen helpen bij het beschermen van het hart, de huid, de vacht en de hersenen van je hond, en ondersteunen een gezond immuunsysteem.
  • Mango: Mango’s zijn niet alleen lekker, maar ook rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals vitamine K, wat belangrijk is voor de bloedstolling en botgezondheid van je hond. Ze helpen ook bij het voorkomen van bloedarmoede.
  • Meloen: Dit zoete fruit bevordert de spijsvertering en biedt diepe hydratatie. Meloen kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en ondersteunen van het immuunsysteem van je hond.
  • Papaja: Papaja helpt bij het verminderen van oxidatieve stress en ontstekingen, en bevordert wondgenezing. Het is ook nuttig bij het ondersteunen van de levergezondheid bij honden.
  • Peer: Peren beschermen tegen zweren, verlagen plasma lipiden en helpen bij gewichtsverlies bij overgewichtige honden. Ze zijn een gezonde en verfrissende traktatie voor je huisdier.
  • Perzik: Perziken kunnen allergische symptomen verminderen en bevatten antioxidanten met antikanker eigenschappen. Ze zijn een smakelijke manier om de gezondheid van je hond te ondersteunen.
  • Pruim: Pruimen hebben een beschermend effect op het hart door cholesterol en bloeddruk te verlagen. Ze helpen ook bij het voorkomen van bepaalde kankers en infectieziekten.
  • Tomaat: Tomaten kunnen het risico op prostaatkanker verminderen en zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen. Zorg ervoor dat je alleen rijpe tomaten geeft, omdat onrijpe tomaten giftig kunnen zijn voor honden.
  • Watermeloen: Watermeloen bevat lycopeen, dat het risico op kanker kan verminderen door de niveaus van insulin-like growth factor (IGF) te verlagen. Dit helpt om ongecontroleerde celdeling te voorkomen.

Let op: Deze Vruchten zijn Niet Veilig!

Er zijn slechts enkele vruchten die giftig zijn voor honden, waaronder druiven en rozijnen. Als je hond een van deze vruchten eet, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. Onderzoek heeft nog niet kunnen achterhalen waarom druiven en rozijnen schadelijk zijn, maar ze kunnen leiden tot acuut nierfalen en in zeldzame gevallen tot de dood.

Hoe Kan Je Fruit Veilig Aan Je Hond Geven?

Elk van deze vruchten biedt unieke gezondheidsvoordelen voor je hond en kan helpen om hun dieet te verrijken met natuurlijke voeding. Zorg ervoor dat je altijd de juiste porties en preparatiemethoden volgt om je hond een veilige en gezonde traktatie te geven!

  • Pitten: Verwijder de pitten uit vruchten zoals avocado, kersen, pruimen, perziken, lychee, mango en abrikoos.
  • Zaden: Verwijder de zaden uit meloenen, peren, papaja en appels.
  • Schillen: Verwijder harde schillen voordat je ze aan je hond geeft, zoals bij watermeloen, avocado, kiwi en sinaasappel.
  • Vruchten die in hun geheel gegeven kunnen worden: Aardbeien, bosbessen, frambozen en bramen.
  • Stelen en bladeren: Verwijder altijd de stelen en bladeren van vruchten voordat je ze aan je hond geeft.
  • Verstikkingsgevaar: Snijd vruchten in hapklare stukjes om verstikking te voorkomen, vooral bij kleine honden.

Hoe Voeg Je Fruit Toe Aan Het Dieet Van Je Hond?

Voeg fruit toe als topping aan het dieet van je hond, goed voor 5% van het totale maaltijdgewicht. Voor een maaltijd van 200 gram is 10 gram verse vruchten voldoende.

Ga je zelf koken? Integreer verschillende fruitsoorten in elke maaltijd van je hond, goed voor 5% van het totale maaltijdgewicht. Ook hier geldt: voor een maaltijd van 200 gram, geef 10 gram verse vruchten.

Snacks: Ongeacht het dieet kunnen vruchten ook als tussendoortje worden gegeven.

Claire Lucie Sonck
The science of plant-based nutrition for dogs
Certified, CMA-registered canine nutritionist; 
Oprichter The Vegan Dog Coach;

Instagram : @thevegandogcoach   
Contact : [email protected]

Over de auteur

Claire Lucie is een UK gecertificeerde voedingscoach voor honden, oprichter van The Vegan Dog Coach en lid van de prestigieuze Complementary Medical Association. Haar missie is om de gezondheid en levensduur van 100 miljoen honden wereldwijd te verbeteren door een plantaardig dieet te promoten, gebaseerd op de nieuwste inzichten in voeding en hondengezondheid. De afgelopen twee jaar heeft zij haar leven gewijd aan het bestuderen van meer dan 250 wetenschappelijke studies over de invloed van voeding op de gezondheid en levensduur van honden!

Bezoek www.thevegandogcoach.com voor gratis (wetenschappenlijke) informatie, consultatie, professionele tips voor vegan hondenvoeding, inspirerende verhalen van dierenartsen en gratis recepten.

*Claire Lucie schrijft haar blogs voor VegaVriend in het Engels en wij vertalen deze voor haar naar het Nederlands. Lees de originele Engelse versie hier!*

Disclaimer

Dit materiaal is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden. Geen enkele informatie in dit artikel, ongeacht de datum, mag ooit worden gebruikt als vervanging voor direct veterinair advies van je dierenarts of een andere gekwalificeerde honden gezondheidsprofessional.

The Vegan Dog Coach, Claire Lucie Sonck, VegaVriend, en hun respectieve medewerkers kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade die voortvloeit uit het gebruik van informatie in dit artikel.